Tuesday, January 17, 2012

Kısmetini arayan kızlara özel gece - Video

Kıvanç Ege'nin haberi

Türkiye'nin Cittaslow (Sakin Şehir) ağına katılan ilk şehri İzmir'in Seferihisar ilçesinde, unutulmaya yüz tutmuş ''Yanar Gecesi'' etkinliği, yıllar sonra yeniden canlandırıldı.

Seferihisar'ın Düzce köyünde, Aysever Alten'in evinde yapılan Yanar Gecesi'nde bir araya gelerek eğlenen genç kızlar, bu geleneğe göre hazırlanan ve içlerine çeşitli simgeler içeren eşyanın konulduğu tuzlu pişileri yedi.

Belediye Başkanı Tunç Soyer, eşi Neptün Soyer, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken ve köyün büyükleri de etkinlikte yer aldı.

Köyün büyükleri yediği pişinin içinden yüzük çıkan genç kızın gelecek yıl evleneceği, para çıkanın zengin olacağı, boncuk çıkanın deniz aşırı bir yere gideceği, pembe ve kırmızı kurdeleleri çekenlerin ise nişanlanacağı anlamına geldiğini anlattı.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sakin Şehir olmanın gereklerinden birisinin bu tür geleneklerin yaşatılması olduğunu belirtti.

Bu çerçevede bölgede yaşı 75'ten büyük olanlarla bir araya gelerek, eskiden yenilen yemeklerin, anlatılan hikayelerin, bu tür geleneksel törenlerin gün ışığına çıkmasını sağladıklarını ifade eden Soyer, ''Büyüklerimizden öğrendiklerimizi günümüze taşıyoruz. Son derece sıcak, insancıl bir geleneği yeniden canlandırmış olduk'' dedi.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de etkinliği ''mükemmel'' bulduğunu anlatarak, ''Toplumu bir arada tutan, sağlıklı bir toplumu oluşturan bugün değer verdiğimiz birçok şey değil, bu tür geleneklerdir. Burada yalnızca bir eğlence yapılıyormuş gibi gözüküyor ama aslında toplumun eklem yerleri yeniden kuruluyor. Büyükler küçükleriyle bir araya geliyor. İnsanın içindeki doğanın yaşatılması, korunması var'' diye konuştu.

-Yanar Gecesi- 

Geçmişte büyükleri tarafından hazırlanan ''Yanar Geceleri''ne tanıklık eden Mani Aktaş, AA muhabirine etkinliğe ilişkin şu bilgiyi verdi:

''13 Ocak'ı 14 Ocak'a bağlayan gece eski takvime göre 1 Ocak. Bu gecede bekar kızların rüyalarında, müstakbel eşlerini görmesi için yaptıkları eğlenceye Yanar Gecesi denir. Bir evde toplanıp maniler söylenir. Gündüz ismi Mehmet olan birinin bulunduğu herhangi bir evden tuz ve un alınır. Bu tuz ve undan pişi yapılarak yenilir. Pişileri yaşlılar ve anneler hazırlar ve bunu kızlar görmez. Pişilerin içine boncuk, para, yüzük ve kurdele konulur. Para bulanın zengin olacağına, boncuk bulanın deniz aşırı bir yere gideceğine, pembe ve kırmızı kurdele çıkan kızların nişanlanacağına, yüzük bulan kızın yakın zamanda evleneceğine inanılır. Pişiyi yiyen kızlar uyuyana kadar konuşmaz. Ay'ı arkasına alıp aynada hem kendini hem Ay'ı görüp, dilek diler. 'Kısmetimde kim varsa rüyamda onu göreyim' diye dilekte bulunulur.''

(aa)

Haber Kaynağı : Haber7.com




yakamoz04

No comments: